Vakum Kürtaj

Vakum Kürtaj

Vakum yöntemi ile kürtaj ülkemizde ve günümüzde kullanılan ve şu an için en güvenli en teknolojik en sağlıklı kürtaj yöntemidir.işleminin ilk aşamasında kanül olarak adlandırılan yani;plastik yapıda olan enjektör ve plastik ince bir boru dan oluşan aletler ve gereçler kullanılmaktadır.

Bu aletler ile istenmeyen gebelik anne rahminden çekilme yani emme yöntemi ile tahliye edilir.Vakum yöntemi ile kürtaj kolay olduğu gibi güvenli hemde daha sağlıklıdır.Riski diğer kürtaj yöntemlerine göre çok azdır.Ağrı,acı,sızı olmamaktadır.

Ayrıca Vakum Aspirasyon Yöntemi Hem Hızlı Hemde İşlemin uygulamasında en son teknolojidir.Vakum Kürtaj yapılırken anestezi olarak iki anestezide kullanılabilir yani lokal yada genel anestezi tercihe göre işlem sırasında kullanılabilir.

Eski yöntemlerde bu süreç hem daha ağrılı hem daha zor ve riskli yapılmaktaydı.Fakat Vakum Kürtaj sayesinde kürtaj işlemi artık çok kolay yapılmaktadır.Eskiden kullanılan eskide kalmış küret vb. aletler artık kullanılmamakta çok ince olan enjektör yardımıyla emilerek kürtaj sonlandırılmaktadır.

 

 

VAKUM KÜRTAJ İŞLEMİ

  • İlk olarak ultrason sayesinde hastanın hamilelik süreci bebeğin durumu kaç haftalık olduğu gibi rutin bir kontrol yapılır.
  • Daha Sonra şartlar kürtaj işlemi için uygunsa hasta işlem için jinekologlar tarafından kullanılan jinekolojik muayene masası adı verilen bölüme alınır.izmirde kürtaj fiyatları
  • Vajinanın iç kısmına işlem sırasında yardımcı olmak amacıyla spekulum aleti vajina ya yerleştirilir.
  • Vajina iç kısmına özel solusyon ( antiseptik ) ile temizleme işlemi uygulanır.Bmundan sonra kürtaj işleminin asıl bölümü başlar bu alana kadar çok basit ve kolaydır.herhangi bir ağrı acı olmaz.
  • Bu aşamada kürtaj işleminin başlayacağı kısım olduğundan lokal mi yoksa genel anestezi yöntemimi kullanılacak belirlenir ve uygulanır.Eğer genel anestezi uygulanacaksa;hastaya genel anestezi,anestezi uzamanı tarafından uygulanır ve damardan hastanın koluna ilaç verilir.Eğer lokal anestezi uygulanacaksa rahim ağzına yapılan bir iğne sayesinde anestezi işlemi uygulanır.Her iki anestezi şeklinde de işlem uygulanabilir buradaki tek fark genel anestezide hasta uyku şeklindedir işlem bitince uyandırılır.
  • Vakum Aspirasyon kullanılarak gebelik rahimden emme yöntemi ile tahliye edilir ve kürtaj işlemi tamamlanmış olur.İzmir kürtaj yerleri
  • ilk olarak takılan spekulum aleti vajina dan çıkarılır.Hastaya genel anestezi uygulanmışsa hasta uyandılır.Bu süreç 10 dakika kadar sürebilir.Eğer lokal anestezi uygulanmışsa bi kaç dakika dinlendikten sonra hasta ayağa kaldırılır.
  • En son aşamada ise hasta tekrar ultrason yardımıyla kontrol edilir.Parça kalması yada son durumun daha net görülmesi için kontrol edildikten sonra hasta 15 -30 dakika gibi bir sürede normal yaşantısına dönebilir.Tabiki basit bir işlemde olsa dahi az bir ağrı ve az bir kanma gibi durumlar meydana gelebilir.Kısa sürer.Eğer uzun süre devam ederse veya kanama çok fazla ağrı çok fazla olursa doktora hemen başvurulmalıdır.

Vakum Kürtaj

  1. Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır.
  2. Plastik enjektör ve ince plastik boru şeklinde kanül denilen aletlerden oluşan sistem sayesinde gebelik vakum ile emilerek çekilir ve alınır.
  3. Bu yöntem hem kolay hem daha az risklidir, daha az ağrılıdır.
  4. Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir.
  5. İşlem sıklıkla 5-10 dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.

 

Eskiden yaygın kullanılan küret aletleri küçük çay kaşığı şeklinde ucu olan metal aletlerdir ve günümüzde nadiren gerekli hallerde kullanılır. Bu aletlerle gebelik emilerek alınmaz, küret aletinin ucu ile rahim içerisi kazınarak temizlenir. Daha kolay olan vakum yöntemi yaygınlaştığı için küretler pek kullanılmazlar. Kürtaj işleminde kullanılan enjektör, kanül ve küret gibi bütün aletlerin steril olması gerekir.

 

Kürtaj oldukça dikkat gerektiren bir işlemdir. Bununla beraber cerrahi bir girişimdir. Yalnızca konusunda uzman ve tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu şekilde uygulanan kürtajlarda risk oldukça azdır.

Kürtaj işlemi başlamadan önce ultrason ile hamileliğin kaç haftalık olduğu, durumu ve rahim içine yerleşimi tespit edilir. Bundan sonra hastanın tıbbi öyküsü tespit edilir. Daha sonra yapılacak işlemle ilgili olarak hasta ayrıntılı bir bilgi verilir. Bu şekilde hasta psikolojik olarak daha rahat bir şekilde kürtaja girebilir.

Kürtaj uygulaması, mutlaka steril ortamda yapılmalıdır. Hasta genel ya da lokal anesteziye tabii tutulur.
Şayet hasta genel anestezi ile kürtaj olacak ise hastanın işlemden 5 saat önce herhangi bir şey yiyip içmemesi gerekmektedir. Bu sayede mide boş olur ve genel anestezi ile ilgili olarak yaşanabilecek sorunlar engellenir.
Lokal anestezi de ise hasta tok olabilir.Lokal anestezi ile uygulanan kürtaj, hastanın rahim ağzı bölgesine uygulanan uyuşturucu ilaçlarla işlemin başlatılmasıdır. Bu yöntemle genel anestezi riskleri alınmaz. Fakat hasta rahatsızlık duyabilir.